Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Bugün ifade edilen ‘2018 için 3.5+3.5’, ‘2019 için 4+5’lik teklif, elimize kalemi veriyor. Ama içine mürekkebi koymuyor. Dolayısıyla bu teklifin, kalemi verdiği gibi, mürekkebi de içine koyması gerektiği açık. Teklif, adaletin kapısını aralıyor, ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Biz geçtiğimiz günlerde bir çağrıda bulunmuştuk, ‘Bize zammı enflasyon canavarı vermesin, bize zammı, toplu sözleşme masası versin’ demiştik. Çağrımızın ilk kısmı bu anlamda karşılık bulmuştur. Ama bu çağrımızın, ‘bize zammı, enflasyon canavarı değil, milletin adamı versin’ kısmı henüz karşılık bulmamıştır” dedi.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümet adına, 2018 için ‘3.5+3.5’, 2019 için ‘4+5’lik teklifi Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’ne ileten Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun ardından bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Önemli konulara değinen Yalçın, son yapılan teklifin, çağrılarına gelen olumlu adımı ifade ettiğini, ama yeterli olmadığını vurguladı.
Kamuda Çok Fazla Sorun Var
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, toplu Sözleşme sürecinde önemli bir aşamaya geldiklerini belirtti. Yalçın, “2018 için 3+3, 2019 için 3+3’lük teklife kamu görevlileri sendikaları heyeti olarak tüm hizmet kollarımızla birlikte, ‘bu teklife kapalıyız’ kartonu açarak tepkimizi ortaya koyduk. Bu oturumun ardından ise, Kamu İşveren Heyeti Başkanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun da ifade ettiği gibi, takvim adım adım işledi. İlerleyen süreç hizmet kolu tekliflerinin, disipline edilmesini, birbirleriyle uzlaştırılmasını, genel tekliflerin elimine edilmesini ve daha sonra müzakere edilmesini de beraberinde getirdi. Yorucu bir süreç çünkü zaman dar ve bugün itibariyle bu sürecin noktalanması gerekiyor. Kamuda çok fazla sorun var, kamuda 3 milyon 200 bin kamu görevlisi, 1 milyon 900 bin memur emeklisi bu süreci adım adım izliyor. Aileleri izliyor, tüm milletimiz süreci dikkatle izliyor” diye konuştu.
4688’in de Tadil Edilmesine İhtiyaç Var
Yalçın, “Kamu İdare Kurumları, KPDK toplantıları, işlevsel hale gelmek durumunda. Tüm sorunların toplu sözleşme masasına yüklenmesi stresi daha fazla artırıyor, onun için bu yasanın 4688’in de tadil edilmesine ihtiyaç var. Bu stresli süreç bunu bir kez daha göstermiştir” değerlendirmesinde bulundu.
“Mesaj Değil Rakam Lazım Dedik”
3.5’larla oluşturulan teklifin, kendilerine mesajlar yoluyla iletilmeye çalışıldığını belirten Yalçın, “Bize, 3.5+3.5, 3.5+3.5, mesajlar yoluyla verilmeye çalışıldı. Kamuoyuna yansıyan mesajlar gördük. Kamu İşveren Heyeti bu teklifi kamuoyuyla paylaşmadığı için, bizim bu konuya ilişkin bir cümle kurmamız mümkün olmadı. Ama basın üzerinden kurulan bu cümlelere, bize mesaj değil rakam lazım diyerek tepkimizi ortaya koyduk” diye konuştu.
Teklif Kaleme Mürekkep Koymuyor
Konuşmasında bugün yapılan son teklifi de değerlendiren Yalçın, “Bugün ifade edilen ‘2018 için 3.5+3.5’, ‘2019 için 4+5’ teklifi, elimize kalemi veriyor. Ama içine mürekkebi koymuyor. Dolayısıyla bu teklifin, kalemi verdiği gibi, mürekkebi de içine koyması gerektiği açık. Teklif, adaletin kapısını aralıyor, ama kalkınmanın kapısını aralamıyor. Bu teklif kalkınmanın kapısını da aramalı. Biz bir çağrıda bulunmuştuk, ‘bize zammı enflasyon canavarı vermesin, bize zammı, toplu sözleşme masası versin’ demiştik. Çağrımız bu anlamda karşılık bulmuştur. Ama bu çağrımızın, ‘bize zammı, enflasyon canavarı değil, milletin adamı versin kısmı’ henüz karşılık bulmamıştır diyoruz” ifadelerini kullandı.
Üzüm Yemek İstiyoruz, Bağcı Dövmek Değil
2 yıl önce imzaladığımız 3.Dönem Toplu Sözleşmesi’nde imza altına aldığımız, toplu sözleşmenin altında olmayı doğru bulmadıklarını deklare eden Yalçın, “2 yıldan bugüne Türkiye’nin yaşadığı sıkıntılar, sorunlar var. Türkiye çeşitli risklerle uğraşıyor, küresel operasyonlara maruz kalıyor. 15 Temmuz gibi mahiyetini de maliyetini de çok iyi bildiğimiz ve tereddüt etmeksizin ilk tepkiyi verdiğimiz bir süreci yaşadık. Türkiye’nin mevcut durumunu en iyi analiz eden kitleyiz. Çünkü kamu görevlileri bu ülkenin okumuş kitlesi, entelektüel kapasitesidir. Ne istediğimizi, ne beklediğimizi anlatmakta güçlük çekmedik şu ana kadar. Bir noktada buluşmak için kamu işveren heyeti önümüzdeki süreyi iyi değerlendirmelidir. Biz kamu görevlilerinin mutluluğunu, ülkenin huzurunu düşünüyoruz. Bir tek amacımız var, üzüm yemek. Bağcı dövmek gibi bir derdimiz yok. Biz bu ülkenin sevdalısıyız. Hakeme zorlanmak gibi bir süreci yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.
Olumlu Adımın Devamı Getirilmeli
Bir muhabirin sorusunu da yanıtlan Yalçın, “Bu Toplu Sözleşme sürecini düzgün bağıtlamak için sürenin olduğunu düşünüyoruz. Rakamlara ilişkin genel başkanlarımızla yapacağımız istişare sonucu yeni bir açıklama yapacağız. 2017 yılı için enflasyon yüzde 5 olarak hedeflendi, gelinen rakam 8 küsürleri geçti ve dönem sonu itibariyle 10’u bulacağı konusunda yapılan tahminler var. Bundan önceki enflasyon verileri de izlendiğinde, merkez bankasının hedeflediği enflasyon, rakamları ve gerçekleşen rakamları birbiriyle örtüşmüyor. Bir kat fark var arada. Onun için 2018-2019 bu sürece ilişkin, mutlaka gerçekleşmesi hedeflenen ile gerçekleşecek enflasyon rakamları arasında da bu makas farkının olacağını süreç bize gösteriyor. Ne olabileceği konusu ortadadır. Biz memurun, enflasyona ezdirilmemesini, ülkenin gerçekleri ile memurun maaşı arasındaki gerçekliğin aynı olması gerektiğini, kalkınmadan pay almak istediğimizi, refahtan pay almak istediğimizi defaten ifade ettik. Verdiğimiz mesaj net, gelen ikinci teklif de olumlu bir yaklaşımı gösteriyor. Bu olumlu adımın devamı yerine getirilmeli ve sonucu düzgün bağlanmalı” ifadelerini kullandı.