Erdemliler hareketi olan Memur-Sen’e bağlı Bayındır, Çevre, İnşaat, Yol, AFAD, Tapu ve Kadastro hizmet kolu temsilcisi olan Bayındır Memur-Sen, 1 Mart 2002 tarihinde kuruldu. Bu tarihte Abdülhadi Karasapan, Murat Uzunbel, Fahri Altıngöz, Cesimi Erkani, Ayhan Karayama, Yunus Kardak ve Nevzat Dişbudak öncülüğünde kurulan sendikamız, şimdiye kadar altı kez olağan, bir kez de olağanüstü genel kurul gerçekleştirdi.
1997 yılında kurulma teşebbüsleri olsa da gerek hizmet koluna dair yeterli imkanların oluşmaması gerekse Türkiye’de sendikal düzlemin henüz gereken seviyede olmaması nedeniyle kuruluş gerçekleşmedi. 1 Mart 2002 tarihinden sonra Memur-Sen’den alınan desteklerle ayakta duran sendikamız, bütün enerjisini sahada teşkilatlanmaya harcıyordu.
25 Ağustos 2002 tarihinde yapılan ilk genel kurulda Genel Başkanlığa Abdülhadi Karasapan, Genel Mali Sekreterliğe Fahri Altıngöz ve Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Cesimi Erkani seçildi. Bu tarihten itibaren zor şartlarda faaliyetlerini yürüten sendikamız, fedakar teşkilat mensuplarının ve Memur-Sen’in destekleriyle teşkilat çalışmalarına başladı. 2002 yılı sonunda üye sayısı sadece 87 idi.
Adım adım teşkilatlanmanın ve kurumsallaşmanın gereklerini yerine getiren sendikamız 16-17 Temmuz 2005 tarihlerinde 2. Olağan Genel Kurul’unu gerçekleştirdi. Bu genel kurulda Genel Başkanlığa Abdülhadi Karasapan, Genel Sekreterliğe Fahri Altıngöz, Genel Mali Sekreterliğe Cesimi Erkani, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Mehmet Yaşar Toprak ve Genel Eğitim, Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterliğine ise Metin Alkan seçildi. 2002-2005 döneminde Türkiye’nin dört bir yanını dolaşan sendikamız, bu üç yıllık süreçte toplamda 1.212 üye sayısına ulaştı.
Bu tarihten itibaren sahada daha olgun bir anlayış ortaya koyan Bayındır Memur-Sen, üye sayısını hızlı bir şekilde yükseltmiştir. Henüz bütün illerde teşkilat yapısı kuramamış olsa da yaptığı çalışmalarla varlığını kabul ettirmiş, ilerleyen dönemlerde kurulacak teşkilatların tohumlarını atmıştır.
26-27 Temmuz 2008 tarihinde 3. Olağan Genel Kurul’unu gerçekleştiren sendikamız günden güne gelişimini sürdürmüştür. Bu genel kurulda Genel Başkanlığa Abdülhadi Karasapan, Genel Sekreterliğe Fahri Altıngöz, Genel Mali Sekreterliğe Metin Alkan, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Mehmet Yaşar Toprak, Genel Eğitim, Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreterliğine Mehmet Baki Öztürk seçildi. 2005-2008 döneminde üye çalışmalarını sürdüren sendikamız 3.278 üye sayısına ulaştı ve en yakın rakipleriyle rekabet edecek hale geldi.
30-31 Temmuz 2011 tarihlerinde yapılan 4. Olağan Genel Kurul’da Abdülhadi Karasapan Genel Başkanlığa yeniden seçildi. Bu genel kurul ile Genel Sekreterliğe Mehmet Yaşar Toprak, Genel Mali Sekreterliğe Soner Can Tufanoğlu, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Gökhan Şimşek ve Genel Eğitim, Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterliğine Zekeriya Ceyhan seçildi. 2011 yılında 7.714 üye sayısıyla ‘’Genel Yetkili Sendika’’ sıfatını ilk kez almanın onurunu yaşayan sendikamız, ilerleyen dönemlerde gerçekleşecek olan nice başarıların ilk işaret fişeğini yakmıştı.
16-17 Ağustos 2014 tarihinde ise 5. Olağan Genel Kurul’unu gerçekleştiren sendikamız ülkemizin ve milletimizin menfaatlerine uygun bir şekilde seçim sürecimi tamamlamıştır. Bu genel kurul ile Abdülhadi Karasapan Genel Başkanlığa, Ayhan Aldagül Genel Sekreterliğe, Ömer Türk Genel Mali Sekreterliğe, Mustafa Büyük Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine, Gökhan Şimşek ise Genel Eğitim, Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterliğine seçildiler.
Sendikamız 29 Kasım 2014 yılında ilk kez olağanüstü genel kurul gerçekleştirdi. 1. Olağanüstü Genel Kurul sonucunda yönetim değişti. Genel Başkanlığa Soner Can Tufanoğlu, Genel Sekreterliğe Ayhan Aldagül, Genel Mali Sekreterliğe Ömer Türk, Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine Mustafa Büyük, Genel Eğitim, Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterliğine Gökhan Şimşek seçildi. Bu tarihe kadar üye sayımız 12.923 olmuştu.
Abdülhadi Karasapan’ın dört dönem boyunca genel başkanlık görevini yürütmesinin ardından görev değişimi ile göreve Soner Can Tufanoğlu ve yönetimi geldi. Sendikamız bu tarihten itibaren geçmişten aldığı bilgi birikimi ve tecrübeyle çalışmalarına daha olumlu bir ivme kazandırdı. Üye sayısını ve teşkilatçı mensubunu gittikçe artırarak ailesini genişletti. Kendi alanında rekabet ettiği diğer sendikaların toplamının üç katından daha fazla üye sayısına sahip olan sendikamız, alanında parlayan bir yıldız oldu ve markalaştı. Kuruluşundan bugüne kadar, üyeleri için imzaladığı toplu sözleşmelerle ve bütün kamu çalışanlarını ilgilendiren yasa değişiklikleri için verdiği mücadeleyle, önemli hakların alınmasını sağladı. Örgütlenmemiz yurt çapında yaygınlaştıkça, üyelere daha iyi hizmet götürebilmek için, birbiri ardı sıra temsilcilikler kuruldu ve şubeler açıldı.
Toplu sözleşme hakkını elde ettikten sonra tarihi kazanımlara imza atan Bayındır Memur-Sen, sahadaki talepleri masada kazanıma çevirmenin haklı gururunu yaşamaktadır. Bu kazanımlar;
gibi kazanımlar elde eden sendikamız hem tarihe damga vurmuş hem de üyelerini mutlu etmiştir.
Bayındır Memur-Sen kurulduğu günden bu yana, etkili ve yetkili sendika olma yolunda verdiği mücadele ve yaptığı çalışmalar neticesinde 15 Mayıs 2011’de genel yetkili sendika olarak Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olma hüviyetiyle daha da anlam kazanırken, bugün hem nicelik hem de nitelik bakımından zirveden yeni ufuklara yolculukta yeni bir destan yazmıştır.
11 Ağustos 2018 tarihinde yapılan 6. Olağan Genel Kurul’da Soner Can Tufanoğlu yeniden Genel Başkanlığa seçildi. Ayhan Aldagül Genel Sekreterliğe, Ömer Türk Genel Mali Sekreterliğine, Levent Tosun Genel Teşkilatlandırma Sekreterliğine, Gökhan Şimşek ise Eğitim, Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterliğine seçildi.
13-14 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılan 7. Olağan Genel Kurul’da da Soner Can Tufanoğlu delegelerin teveccühü ile yeniden Genel Başkanlık makamına seçildi. Ayhan Aldagül yerini Fikret Onhan’a bırakırken, Ömer Türk de Taner Düzgören ile görev değişiminde bulundu. Taner Düzgören Teşkilatlandırmadan sorumlu olarak görev aldı. Levent Tosun Genel Mali Sekreterliğine, Gökhan Şimşek ise Eğitim, Mevzuat ve Toplu Sözleşme Sekreterliğine yeniden seçildi.
Bugün yetkisinin 12. yılını geçiren Bayındır Memur-Sen, 17 şubesi ve 23.000 üye hedefini aşmasıyla birlikte, kendi hizmet kolundaki en büyük emek hareketi olmanın da haklı gururunu yaşamaktadır.