Öncelikle Bayındır Memur-Sen’i Yakından Tanıyabilir Miyiz?
Bayındır Memur-Sen 2002 yılında kurulmuş, Türkiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşu olan Memur-Sen Konfederasyonu’na bağlı 11 Hizmet Kolundan biridir. Bayındır Memur-Sen’e üye olabilmek için Bayındır, Çevre, İnşaat, Yol, Afad, Tapu ve Kadastro Hizmet kolunda memur statüsünde çalışıyor olmak yeterli. Bayındır Memur-Sen memur sendikasıdır. Bayındır Memur-Sen 14 yıldır Bayındır, Çevre, İnşaat, Yol, Afad, Tapu ve Kadastro Hizmet kolunda faaliyet göstermekte. Hizmet kolumuza bağlı kurumları sayacak olursak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı, İller Bankası Genel Müdürlüğü, DAP,KOP,DOKAP,GAP ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı gibi Türkiye’nin inşasında aktif rol sahibi mega projelerinin bünyesinde toplandığı hizmet alanlarıdır.
Hizmet kolumuza bağlı kurumlarda çalışan personel sayısı 43 bin’dir. Çalışanların yüzde kırkı Bayındır Memur-Sen’e üyedir. Bayındır Memur-Sen 18 Bin üyesiyle Genel Yetkili Sendikadır.
Memurların Sendika Çatısı Altında Bir Araya Gelmesinin Faydaları Nelerdir?
Bayındır Memur-Sen Genel Merkezi olarak Toplu sözleşme öncesi hizmet kolumuza bağlı kurumlarda çalışan memurlarımızın taleplerini ve sorunlarını tespit etmek için her kurumdan ayrı ayrı komisyonlar oluşturuyoruz. Hizmet kolumuza bağlı toplam 43 bin çalışanımızın mali ve sosyal haklarını, gerçekleştirdiğimiz üst düzey görüşmelerde, Toplu Sözleşme Masasında ve Kurum İdare Kurul Toplantılarında gündeme taşıyoruz. Bayındır Memur-Sen Türkiye’nin 81 ilinde teşkilatlanmıştır. Genel Yetkili Sendika olarak Türkiye’nin her ilinde hizmet kolumuza bağlı kurumları ziyaret ederek çalışanlarımızın sorunlarını yerinde dinliyoruz. Geçtiğimiz dönem 3. Dönem Toplu Sözleşmeyi imzaladık.
Toplu Sözleşme’yi Kısaca Açıklayabilir Misiniz?
Toplu sözleşme üyelerimizin ve hizmet kolumuza bağlı tüm çalışanların mali, sosyal ve ekonomik haklarını memurlarımız adına Toplu Sözleşme Masasında temsil etme ve taleplerini karşılamak için oluşturulmuş platform olarak değerlendirebiliriz. Toplu sözleşme Türkiye’de yaklaşık 3 Milyona yakın çalışan memur ve 2 Milyon 438 bin memur emeklisini ilgilendirmektedir. Toplu sözleşme masasında 11 hizmet kolunun genel yetkili sendika başkanları çalışanların hakkını korumak ve geliştirmek için oturur.
Bayındır Memur-Sen’i Diğer Sendikalardan Ayıran Özellikler Nelerdir?
Kurucu Genel Başkanımız Merhum Mehmet Akif İnan’ın 1992 yılında kurduğu Memur-Sen’in kuruluş felsefesine bakacak olursak, sadece ücret sendikacılığı değil değerler ve hizmet sendikacılığı anlayışını benimsediğini göreceksiniz. Bayındır Memur-Sen de aynı bu anlayışla hareket etmektedir. Önceliğimiz insanı öne alan onu değerli kılan ne varsa onun yanındayız. Memur-Sen teşkilatı öncesinde olduğu gibi günümüzde de darbelere karşı bir dalgakırandır. 12 Milyon 300 bin imza ile bir aylık kısa bir sürede toplayarak kamuda başörtüsü zulmüne son veren bir sivil toplum kuruluşudur. Memur-Sen Sendikacılıkta ayrı bir sayfa açmıştır.
Yeni ve sivil bir anayasa için Anayasa Platformu kurduk. Anayasa Kongresi gerçekleştirdik. 15 Temmuz Gecesi Kanlı Darbe Girişimini yaşadık. Ülkemiz çok ciddi saldırlar altında kaldı. 15 Temmuz gecesini kelimelerle tarif edemeyeceğimiz ihaneti hepimiz gördük ve yaşadık. 1 Milyon üyesi bulunan Memur-Sen Teşkilatı 15 Temmuz Kanlı Darbe Girişimi Gecesi alanlara çıkan ve ilk tepkiyi veren sivil toplum kuruluşuyuz. Genel Başkanımız Ali Yalçın 15 Temmuz Gecesi Televizyon kanallarının canlı yayınlarına bağlanarak Türkiye’nin 81 ilinde teşkilatı bulunan 1 Milyon Memur-Sen üyesini alanlara direnmeye çağırdı. 15 Temmuz Gecesi Şehit olan vatandaşlarımızın ailelerine Memur-Sen olarak 1.000.000 TL yardımda bulunduk.
Memur-Sen İslam coğrafyasında, Ortadoğu da, Filistin’de dünyanın neresinde olursa olsun mazlumun yanında zalimin karşısında durmuştur. Geçtiğimiz günlerde Memur-Sen ve İHH olarak “Halep’e Yol Açın” sloganıyla Türkiye’nin 81 ilinden Halep’e yardım tırları yolladık.
İstanbul’da İslam Dünyasında Sendikacılık Sempozyumunu gerçekleştirdik. Yaklaşık 60 Ülkeden 120 Sendikacının Genel Başkanını ağırladık. Yine Sudan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (SWTUF) Heyetinden sendikamıza bir ziyaret gerçekleşti. Sudan heyetiyle işbirliği protokolleri imzaladık. Bayındır Memur-Sen olarak uluslararası sendikacılık çalışmalarına hız verdik. Sendikacılık yapmak istiyorsanız sınırlarınıza çakılı kalmamalısınız. Çünkü Osmanlı coğrafyasına baktığımızda Ortadoğu ve dünyanın diğer coğrafyalarındaki ülkeleri biz kardeş ülke olarak görüyoruz.
Bayındır Memur-Sen’in Mesleki Çalışmalarından Kısaca Bahsedebilir Misiniz?
Bayındır Memur-Sen’e bağlı Mesyet İktisadi İşletmesi inşaat alanında dokuz toplamda onbeş alanda meslek standartları kapsamında kaliteli işgücü oluşturmak için mesleki yeterlilik belgesi vermektedir. Mesyet 2012 yılında Bayındır Memur-Sen bünyesinde kurulmuştur. İş kazalarının en yoğun olduğu inşaat sektöründe mesleki yeterlilik belgesi önümüzdeki ay vermeye başlayacağız. Bayındır Memur-Sen Mesyet İktisadi İşletmesi’nin vermiş olduğu mesleki yeterlilik belgesi uluslararası alanda geçerliliği olduğunu söyleyebiliriz.
Geçtiğimiz Günlerde Açıklanan Agari Ücret İle İlgili Olarak Görüşlerinizi Alabilir Miyiz?
Bu tutarlara bağlı olarak, Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından 2017 yılı için asgari ücrete %8 oranında ve bir kez zam yapılmış oldu. 6,5 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücretin 2017 yılındaki net tutarının 1.404 TL olarak belirlenmesiyle birlikte asgari ücret, açlık sınırının altında kaldığını göstermektedir. Memur-Sen olarak ekonomik kapasitesini artıran, GSYH’sı artan, kişi başına milli geliri yükselen, tasarruf oranında OECD ortalamasına yaklaşan, ekonomik büyüme rakamlarıyla refah ve kalkınma çıtasını yükselten Türkiye gerçeğiyle, asgari ücretin açlık sınırının altında kalması durumunun uyumlu olmadığı kanaatindeyiz. Ülkenin gelirleri arttığı sürece asgari ücrette artacaktır, memurun geliri de artacaktır. Önemli olan pastayı büyütmektir.
Son Olarak 657 Devlet Memurları Konunu Değişikliği İle İlgili Görüşlerinizi Alabilir Miyiz?
İş güvencesinin milletin ve devletin bekasının garantör değerlerden biridir. FETÖ’nün yapılandığı kurumları incelediğimizde büyük bölümünde iş güvencesinin esnek veya olmadığını görmekteyiz. Eğer iş güvencesi olmasaydı, 7 Şubat’ta, 17-25 Aralık’ta bir direncin oluşması, 15 Temmuz’da darbe teşebbüsünü bertaraf edecek bir dirayetin oluşması mümkün olmazdı. Zira FETÖ, darbe yapmaya gerek kalmadan, devleti bütün erkleriyle ele geçirirdi. Memur-Sen ve Bayındır Memur-Sen olarak kamuda iş güvencesini kırmızı çizgimiz olarak görüyoruz ve tartışmaya dahi açmıyoruz.
Bu gönderiye henüz kimse yorum yapmadı