Emek ve hak mücadelesini “Yerelden evrensele soylu mücadele” sloganıyla sürdüren Memur-Sen’in çağrısıyla 25 ülkeden 33 konfederasyonun katılımıyla Uluslararası Emek Örgütü (ILC) kuruldu. Kuruluşu deklare etmek için gerçekleştirilen Uluslararası Emek ve Dayanışma Kongresi'ne ise 33 ülkeden 43 konfederasyon ve 4 bölgesel emek örgütü katıldı.
Bugüne kadar 5 kıtada 127 ülkedeki emek örgütüyle dayanışma ağını büyüten Memur-Sen, dünyanın içinde bulunduğu küresel krizlere ve sorunlara karşı işbirliğini artırmak amacıyla çağrıda bulunduğu Uluslararası Emek Kongresi’ni İstanbul’da gerçekleştirdi. Kongrede 25 ülkeden 33 konfederasyonun yer aldığı Uluslararası Emek Konfederasyonu, üye ülkelerin katılımıyla kuruluşunu deklare etti.
Avrupa ve Asya kıtasındaki 25 milyondan fazla emekçiyi temsil edecek olan konfederasyonun kurulduğu Uluslararası Emek Kongresi’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kurucu ve gözlemci konfederasyonların temsilcileri katıldı.
Uluslararası alanda çalışmak ve faaliyet yürütmek üzere ülkelerin federasyon, konfederasyon, birlik ve bunların üst kuruluşlarının katılımına açık olmak üzere İstanbul merkezli olarak faaliyet gösterecek kuruluşun tüzüğü, üye ülkelerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda kabul edildi.
“Dünya beşten büyüktür” felsefesinin emek dünyasındaki karşılığı olan konfederasyonun kuruluş manifestosunda ise 33 ülkeden 43 konfederasyonun ve 4 bölgesel kuruluşun katıldığı, kuruluş tüzüğüne 25 ülke ve 33 konfederasyonun imza attığı diğerlerinin ise gözlemci olarak bulunduğu uluslararası kongrede(ILC) Uluslararası Emek Konfederasyonu, İstanbul’da kuruldu. Kuruluşu İstanbul’da gerçekleşen ILC, 25 Milyon’dan fazla emekçiyi temsil ederek yola çıkıyor. Umudu büyütmek için kurduğumuz ILC olarak temel bakış açımızı İstanbul’dan bütün dünyaya haykırıyoruz. İnsan ve alın teri azizdir… İnsan için sadece emeğinin karşılığı vardır; emeği dışarda tutan insana dair hiçbir tanım yeterli değildir. Savaşın değil barışın hüküm sürdüğü bir dünya için yeraltı ve yerüstü kaynakların sömürülmediği ve üretildiği topraklarda yaşayanlar tarafından adil bölüşüleceği bir düzeni kuracağız. Daha adil bir dünya için yaşasın insan, yaşasın emek” ifadeleri yer aldı.
Arnavutluk, Bosna Hersek, Bangladeş, Bahreyn, Endonezya, Irak, Karadağ, Kuveyt, Litvanya, Makedonya, Maldivler, Pakistan, Filipinler, Slovenya, Ürdün, Yemen, Türkiye, Tayland, Filistin, BAE, Sri Lanka, Romanya, Portekiz, Malezya ve İran’dan emek örgütlerinin kurucu üye olduğu konfederasyonda İtalya, Moğolistan, Kamboçya’dan emek örgütleri ise gözlemci olarak yer alıyor.
Konfederasyon, işbirliği ilkesi çerçevesinde uluslararası alanda hak, eşitlik ve adalet temelli sendikal mücadele yürütmeyi, üye kuruluşların bilgi, birikim ve deneyimlerini paylaştıkları ortak çalışma zemini hazırlamayı, sendikal iletişim, güç ve işbirliği imkânı sağlamayı, üye kuruluşların sendikal yetkinliklerini artırmayı, bu yetkinlikleri insanlığın hizmetinde kullanma misyonuyla faaliyet gösterecek konfederasyonda Avrasya kıtasında faaliyet gösteren 4 bölgesel emek örgütü de yer alacak.
Uluslararası Emek Konfederasyonu’nun ilk Genel Sekreterlik görevini ise Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Esen yürütecek.