Bayındır Memur-Sen Bayındır Akademi bünyesinde çıkarılan ‘’Tanzimat’tan Günümüze İmar ve Şehircilik Tarihi’’ adlı kitabımız, kendi alanında ilk ve tek kitap olma özelliğini taşıyor. Faaliyet gösterdiğimiz hizmet kolumuza katkı sunmak ve akademik sendikacılık adına önemli bir eseri daha çalışma hayatına kazandırdığımız için gurur duyuyoruz.
Tanzimat’tan Günümüze İmar ve Şehircilik Tarihi
Tanzimat, kelime olarak nizama koyma, düzenleme, tertipleme gibi anlamlara gelmektedir. Osmanlı tarihinde ise 3 Kasım 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı’yla başlayan bir döneme karşılık gelmektedir. Tanzimat’ın bir dönem olarak nitelendirilmesinin temel nedeni kendisinden önceki reformların zirve noktasını temsil etmesinden kaynaklanmaktadır. Tanzimat, Batılılaşma projesinin en somut adımıdır. İlerleyen yıllarda bu fermana dayalı olarak yapılan yenilikler hem Osmanlı Tarihini hem de modern Türkiye tarihini derinden etkilemiştir ve halen de etkilemeye devam etmektedir.
Tanzimat dönemi değişik açılardan pek çok araştırmaya konu olmuştur. Fakat bu dönemde yaşanan zihniyet dönüşümünün şehirlere ve şehir mekanlarına, imar ve inşa faaliyetlerine yansıması yeterince ele alınmamıştır. Tanzimat’tan günümüze Batılılaşmanın ve modernleşmenin şehre ve şehir mekanlarına yansımasının derli toplu olarak bir eser çerçevesinde ele alınması imar ve şehircilik tarihimiz açısından önem arz etmektedir.
Bu çalışmada Türkiye’nin son iki asırda geçirmiş olduğu imar ve şehircilik deneyimi altı başlık altında ele alınmaktadır. Bunlar:
Her bir dönemde ortaya çıkan konular ve sorunlar tarih, sosyoloji, sanat tarihi, mimarlık, siyaset bilimi gibi farklı disiplinlerden araştırmacıların ele aldıkları konularla okuyucuların beğenisine sunulmaktadır.