Mehmet Akif İnan Vakfı tarafından bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen Mehmet Akif İnan Ödülleri, Memur-Sen Genel Merkezi’nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un katıldığı ödül töreninde ayrıca Memur-Sen Akademi tarafından düzenlenen Memur-Sen Tez Ödülleri de verildi.
Kurtulmuş: Akif İnan, medeniyet davamızın öncü insanıydı
Memur-Sen’in kuruluş yıllarını hatırlayan ve zor şartlardan bugüne kadar nasıl gelindiğini bilen birisi olarak bu noktaya gelinmiş olması dolayısıyla mutlu olduğunu ifade eden Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, “Mayası sağlam bir kuruluşun hangi badirelerden geçerek güzel günlere ulaşabileceğinin en güzel örneklerinden biri de Memur-Sen’dir. Mehmet Akif İnan’ı bir kez daha rahmetle anıyoruz, mekânı cennet olsun. İzleri hala Türkiye’de taze olan ve o izleri binlerce inşa tarafından hala takip edilen değerli bir şahsiyeti böyle güzel bir törenle anmış olmakta herhalde sizler için önemli bir vefa örneğidir” diye konuştu.
“Mehmet Akif İnan’ı anlatmanın zorluğu çok yönlü bir şahsiyet olmasından kaynaklıdır” diyen Kurtulmuş, “Bizim medeniyet davası dediğimiz, yani kendi köklerimizden yükselebiliriz iddiasını taşıyan önder ve öncü isimlerden biridir. Çok iyi bir şair ve edebiyatçıdır, iyi bir öğretmendir. Ama hepsinden önemlisi çok iyi bir aksiyon insanıdır. Fikir ve aksiyonu bir araya getirebilirmiş ve bunu da en zor şartlarda başarabilmiş bir kişidir. Akif İnan aynı zamanda mücadele azminin ve mücadele ruhunun bir temsilcisidir. Özellikle Kudüs şiiriyle Kudüs şairi olması ve Kudüs’e önem vermesi hasebiyle bize bir yol göstermiştir. Anadolu topraklarından ibaret bir ufka sahip olmamamız gerektiğini nesillerimize aktarmıştır. Onun Kudüs şiirini her dinlediğimizde ne kadar mütehassis olduğumuzu herhalde hepimiz hatırlıyoruz. Bu vesileyle ifade etmek isterim ki, toplantılarımızın konusu ne olursa olsun mutlaka Filistin ve Kudüs davasını hatırlamak, anmak ve ifade etmek zorundayız. Bu zulüm altında direnen bir avuç Filistinli kardeşimize karşı bir borcumuzdur. Bu vesileyle Akif İnan’ı rahmet ve minnetle anıyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmasına gündeme ilişkin konulara da değinen Kurtulmuş, Türkiye’nin geçmişte pek çok siyasi krizi atlatarak bugünlere ulaştığını ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ise bu krizlerin tekrar etmemesi için geçildiğini ifade ederek “Türkiye geçmiş dönemlerdeki yaşadıklarını yaşamasın diye güçlü bir Türkiye için Cumhurbaşkanı sistemine geçildi. Milletin iradesiyle seçilenler millete hesap vereceği bir sistemi ortaya koydu. Bu anlamda Türkiye çok büyük bir yolda devam etme kararlılığını aldı” dedi.
Yalçın: Emek tarihinde reform olarak anılacak
Ödül töreninde konuşan Genel Başkan Ali Yalçın, ülkemize katma değeri yüksek olan çalışmaların ödüllendirildiği programın çalışma hayatında tarihi adımların atıldığı bir zaman dilimine denk gelmesinin heyecanlarını artırdığına dikkat çekerek, “Son birkaç gündür yaşadıklarımız, Türkiye emek tarihinde reform olarak anılacak mahiyettedir; 500 bin sözleşmelinin kadroya geçirilmesi, 5 milyon 300 bin kişiyi kapsayan Ek Gösterge düzenlenmesi ve en son ek zam talebimizin karşılık bulması, EYT düzenlemesi, asgari ücrette emeğin hakkının verilmesi, belediyelerde emekleri kundaklanan işçi ve memurların göreve iadesi kararına değin burada tek tek sayamayacağım birçok tarihi adım tüm emekçiler tarafından büyük bir teveccüh ve takdirle karşılanmış, büyük bir memnuniyet üretmiştir. Müsaadenizle bu adımların atılmasında örgütlü gücüyle yol açan teşkilatımıza ve emekçinin sesine ses, gücüne güç katan, emeğin emekçinin yanındaki duruşunu koruyan ve güvenimizi bir kez daha haklı çıkaran Cumhurbaşkanımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum” dedi.
Memur-Sen olarak yapılan her faaliyetin her çalışmanın altında hizmet anlayışlarının, kuruluş kodlarının ve dava bilinçlerinin olduğunu söyleyen Yalçın, ilmi ve fikri araştırmalar da insani ve sosyal çalışmalar da emek ve ekmek mücadelelerine dahil olduğunu söyleyerek, “Cemil Meriç, ‘Her toplum bir kitaba dayanır’ diyor ya, işte bizim dayandığımız kitap, bizlere hayatı bir ve bütün olarak inşa et diyor. İşte biz de bu inançla, gündemimize aldığımız her çalışmada gündem belirlemeye, sorumlu bir konumda durmaya ve gücümüz oranında büyük ve kalıcı çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Bu vizyonumuzun bir gereği, marifet iltifata tabi olmalı anlayışıyla bu gece Mehmet Akif İnan Vakfı ödüllerinin dördüncüsünü, Memur-Sen Akademi Tez Ödüllerinin ikincisini sahipleriyle buluşturuyoruz. Mehmet Akif İnan Vakfı ödüllerini Akif İnan’ın adını yaşatma, fikirlerini geleceğe taşıma kararlığımızda bir mevzi olarak görüyoruz. Bu duyarlılığımızın bir sonucu olarak; ‘Kim demiş her şeyin bitişi ölüm, destanlar yayılır mezarımızdan’ diyen Merhum Mehmet Akif İnan’ın adını; Ankara’da vakfımızda, İdlip’te okul, cami ve 400 briket evin olduğu mahallede, Türkiye’de 7 bölgede açtığımız 7 Güzel Adam Kütüphanelerinde bir onur nişanesi olarak taşıyor, bu kurumlarımızda yaşatıyoruz. ‘Bu eller bizimdir. Bütün yeryüzü bizim’ diyerek sınırları aşan ufkunun gösterdiği istikametten ilerliyor; bize bıraktığı bu vizyonu, bu yıl öncülüğümüzde kurulan 25 ülke 33 Konfederasyon ve 25 milyondan fazla emekçiyi temsil eden Uluslararası Emek Konfederasyonu ILC’de hayata geçiriyoruz. Memur-Sen’in örgütlenme harcını şair naifliği, dava adamı cehdi ve saha adamı kararlığıyla karan Kurucu Genel Başkanımız Merhum Mehmet Akif İnan’ın çok yönlülüğüne uygun olarak ödüllerimizi farklı alanlarda dağıtıyoruz. Bu gece, Çalışma hayatından, kültür sanat ve edebiyata, uluslararası değerden, üstün hizmete vefaya kadar hayırlı ve sağlam bir gelenek oluşturduğumuza inandığımız farklı kulvarlarda ödülleri takdim edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yalçın, Memur-Sen olarak; rapor, odak analiz, sempozyum, kongre gibi bilimsel çalışmaları akademik anlayışın bir gereği olarak sürdürmeye devam ettiklerini belirterek “Bu çalışmaları kurumsallaştırmak amacıyla kurduğumuz Memur-Sen Akademinin organize ettiği Tez Ödüllerini kamu görevlilerinin emek literatürünün güçlendirilmesi ve zenginleştirilmesi yönüyle oldukça önemli gördüğümüzü ifade etmek istiyorum. Bu yönüyle Kamu görevlileri sendikacılığı alanında çalışma yapan tüm yüksek lisans ve doktora öğrencilerine teşekkür ediyor, ödül almaya hak kazananları tebrik ediyorum. Çalışmaların değerlendirilmesinde yoğun emek sarf eden metin okumalarını yapan kıymetli hocalarımıza ve yoğun ve özverili çalışmalarıyla süreci titizlikle yürüten değerli jüri üyelerine heyetine teşekkür ediyorum. Akif İnan’ın fikirleriyle bizlere aşıladığı ‘millete borçlu gibi çalışmak’ inancıyla çalışmalarımızın gün geçtikçe daha da güçleneceğine olan inancımı yineliyorum” dedi ve konuşmasını tamamladı.
Yıldırım: Akif İnan’ın en büyük eseri Memur-Sen’dir
Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Mehmet Akif İnan Vakfı Başkanı Hıdır Yıldırım ise İnan’ın öncü bir fikir adamı olduğunu belirterek “Merhum Akif İnan’ı 2000 yılından bu yana anmaya ve anlamaya çalışıyoruz. Öncü bir sendikacı nasıl olur bunları Akif İnan’ın şahsında anlamaya çalışıyoruz. Akif İnan, önemli fedakârlıklarla 1992’den 2000 yılına kadar sendikal mücadeleye öncülük yaptı. Vefat ettiğinde 2 şiir kitabı 2 de nesir kitabı vardı. 2009 yılından itibaren yayımlanmış ancak kitaplaşmamış yazılarını ve daktilo metinlerini ele almak suretiyle yayınladık. Ancak hep şunu söyledik; Memur-Sen, Mehmet Akif İnan’ın en büyük eseridir. Memur-Sen aynı zamanda Akif İnan’ın eserlerinin en büyük yaşatıcısıdır. Vefatından önce 4 kitaba sahip Mehmet Akif İnan külliyatı sendikamızın çalışmalarıyla 15’e ulaşmıştır. Akif İnan’ın sendikal mücadeleye dönük çalışmalarına böylelikle güzel bir karşılık vermiş olduk. Mehmet Akif Vakfı’mız İnan’ın kültür ve medeniyet bağlamında manevi mirasçısı olarak faaliyetlerini sürdürme gayretleri içerisindedir” ifadelerini kullandı.
Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü Maden Şehidi Yener Saygın’a Verildi
Protokol konuşmalarının ardından 6 kategorideki ödüller sahipleriyle buluştu. Kültür Sanat ve Edebiyat Ödülü, Mustafa Kutlu’ya verilirken, Üstün Hizmete Vefa Ödülü Diyanet İşleri Eski Başkanı Prof. Dr. Lütfi Doğan’a verildi. Jüri Özel ödülünün sahibi çizer Hasan Aycın olurken, Doç. Dr. Halil İbrahim Üçer İslam Düşünce Atlası çalışmasıyla Başarı ve Teşvik Ödülü’ne, Uluslararası Değer Ödülü’ne ise Sudan İşçi Konfederasyonu Başkanı Yusuf Abdülkerim layık görüldü. Çalışma Hayatı ve Emek Ödülü ise Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesine ait maden ocağındaki patlamada yaralanmasına rağmen maden ocağına tekrar girerek 6 arkadaşını kurtardıktan sonra hayatını kaybeden Yener Saygın’a ithafen eşi Demet Saygın’a takdim edildi.