Bayındır Memur-Sen ve Toç Bir-Sen, yeni bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Mesleki Yeterlilik Kurumu, Bayındır Memur-Sen, Toç Bir-Sen, Orman Genel Müdürlüğü işbirliğiyle "Değerlendirici, Karar Verici, İç Doğrulayıcı" seminerlerinin açılış programı gerçekleştirildi.
Sendikamıza bağlı MESYET İktisadi İşletmesi üzerinden orman çalışanlarının mesleki yeterliklerini artırma ve MYK üzerinden belgelendirme faaliyetinin yapılacağı seminerlerin açılış programına, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu, Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür, MESYET İktisadi İşletmesi Genel Müdürü Gökhan Şimşek, Toç Bir-Sen ve Bayındır Memur-Sen Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
Yalçın: İşimiz Millet, Derdimiz Millet, Kendimiz Millet
Memur-Sen’in kurulduğu günden bu yana milletten yana tavır aldığını belirten Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 11 Hizmet Kolu’yla kamuda örgütlü ve hizmet kollarının tamamında yetkili ve 1 milyonu aşkın üyesiyle Türkiye’nin en büyük emek hareketi olduğunu kaydetti.
“Türkiye’nin en büyük emek örgütü olarak bizim aslında özelde işimiz üyemiz, genelde ülkemiz evrensel anlamda da yer küremizdir” diyen Yalçın; “Dünyadaki tüm mazlumları ve mağdurları her ne kadar ulusal sorumluluk alanımız içerisinde olmasa da mücadele alanımızın içinde görüyoruz. Dünyanın neresinde bir mazlum, neresinde bir mağdur varsa onun sesi, soluğu olmak yetkisini kendimizde hissediyoruz. Bu nedenle üyemizle ilgili çalışmalar yürütürken ülkemize katkı sunmanın da sorumluluk alanımızda olduğunu belirtmek isterim. Ülkenin demokratikleşmesi, korku tünelinden çıkması, vesayetin kalkması, demokratikleşme noktasında Memur-Sen hep inisiyatif alan bir kuruluştur. Ve şimdiye kadar ki duruşunda da 27 yıllık sendikal mücadelesinde de hep milletle hareket etmiştir. Çünkü özetle biz; “İşimiz Millet, Derdimiz Millet, Kendimiz Millet” ilkesiyle hareket eden bir kuruluşuz” dedi.
İş Güvencesi Kırmızı Çizgimiz
Yalçın konuşmasında geçtiğimiz günlerde Memur-Sen Konfederasyonu tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ve 107 ülke,13 uluslararası bölgesel emek örgütü, 170 konfederasyon ve 300 yabancı sendikacının katılımıyla düzenlenen “İşin Geleceği: Tehditler ve Fırsatlar” konferansına da değindi. “Bizler iş hayatının insanlarıyız. Dünyada esnek istihdam modelleri, esnek çalışma modelleri tartışılıyor. O nedenle bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın da katıldığı programımızda dünyanın bütün emek örgütleriyle İşin Geleceğini tartışmaya çalıştık. Memur-Sen olarak hissiyatımızı dile getirerek istihdam konusunda iş güvencesinin kırmızı çizgimiz olduğunu bir kez daha dile getirdik” diye konuştu.
Amacımız İş Kazalarının Minimize Edilmesi ve Mümkünse Sıfırlanması
Nitelikli işgücünü sağlamaya yönelik, Mesleki Yeterlilik ve belgelendirmenin insan hayatı ve verimlilik noktasında çok önemli olduğunu kaydeden Yalçın, “Bugün burada iş güvenliği açısından çok önemli bir toplantı icra ediliyor. Değerlendirici, karar verici ve iç doğrulayıcı konusunda bir çalışma gerçekleştirilecek. Amacımız iş kazalarının minimize edilmesi ve mümkünse sıfırlanması. Çünkü insan hayatı çok kıymetli. Nitelikli bir yaşam için çalışma hayatında açlık ve yoksulluk sınırı arasında kalmamış, refah seviyesinde yaşayan ve refah seviyesinde çalışan profilinin oluşması noktasında bizimde sorumluluğumuz var. Ve bu sorumluluk alanlarımız içinde Bayındır Memur-Sen’imizin MESYET İktisadi İşletmesi vasıtasıyla kapasitemizi artırmak için 11 Hizmet Kolu’muzun hangisinde belgelendirme ihtiyacı varsa o noktada destek olan Bayındır Memur-Sen’e ve MYK Başkanımıza bu konuda olabildiğince makası açarak nitelikli işgücünü sağlamaya yönelik, belgelendirmeye yönelik bu gayretli çalışmasından dolayı teşekkür ediyor, açılış programının hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.
Tufanoğlu: Mesleki Yeterlilik Belgesi Çok Büyük Önem Arz Etmektedir
Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu ise, ILO verilerine göre dünyada her 15 saniyede 160 iş kazası meydana geldiğini belirterek her gün 6400 işçinin ise iş kazasında ya da mesleki hastalıktan dolayı hayatını kaybetmekte olduğunu söyledi.
Tufanoğlu, “Tam da bu noktada her işi yaparım anlayışı bu durumu tetiklemektedir. Bu yüzden Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun, Mesleki Yeterlilik Belgesi çok büyük önem arz etmektedir” diyerek; “Yapılan araştırmalar mesleki yeterlilik belgesini haiz olan işçilerin diğer işçilere oranlara iş kazalarından daha az etkilendiğini ortaya koymaktadır. Bizlerde Memur-Sen olarak ülkemiz ve milletimiz adına her platformda üzerimizi düşeni yapmak için mücadele ediyoruz. Tamda bu nokta bugün bu toplantımız büyük önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.
“Sendikamıza bağlı MESYET İktisadi İşletmesi 2015 yılından beri mesleki yeterlilik alanında faaliyet göstermektedir” diyen Tufanoğlu, “Harita Kadastro, Yapı Teknik Ressamı ve Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon alanında ulusal yeterlilikleri kuruluşumuz hazırlamış, bunun akabinde kapsam genişletmesi başvurusu yaparak 14 alanda yetkili hale gelmiştir. Önümüzdeki dönemde kaynak ve orman işçisi akreditasyon sürecimiz devam etmektedir. Kardeş sendikalarımızla birlikte önemli işbirliği protokolleri imzalayarak bu kapsamı genişletmek istiyoruz. Orman sahasında yapmış olduğumuz protokolle bunun ilk adımını Toç Bir-Sen ile gerçekleştirdik” dedi.
Öztürk: Yeni Bir Sosyal Sorumluluk Projesini Daha Hayata Geçiriyoruz
Toç Bir-Sen Genel Başkanı Hüseyin Öztürk de açılış programında bir konuşma gerçekleştirdi. Öztürk, bugüne kadar ülkemizde sosyal sendikacılığının gelişmesinde ve ilerlemesinde öncülük yapan Memur-Sen Konfederasyonu’nun çatısı altında Toç Bir-Sen olarak sosyal sorumluluk bilinciyle birçok projeye imza attıklarını kaydetti.
Ürünlerimizin ve Sunulan Hizmetin Kalitesi De Artacak
Ormancılığın en riskli ve tehlikeli endüstrilerden biri olduğunun altını çizen Öztürk, “Meslek kazalarının en aza indirgenmesinde ve daha düzenli bir şekilde çalışma planları uygulanmasında eğitimin payı oldukça yüksektir. Bu sebeple önce insan sağlığını korumak, sonra da iş verimini arttırmak amacı taşıyan “iş sağlığı ve güvenliği” çok önemli bir konumda yer buluyor. Bizler eğitim ve zorunlu mesleki sanat sertifikalarının orman mesleklerindeki kilit rolünün farkındayız. Orman işlerindeki tehlikelerden çalışanları korumak, meslek hastalıkları ve yaralanmaları önlemek veya sıklıklarını azaltmayı hedeflemekteyiz. Yapılacak olan belgelendirme çalışmaları ile hiç şüphesiz; arazide işletme müdürlerimiz, orman mühendislerimiz, orman muhafaza memurlarımız daha sağlıklı ve verimli bir şekilde çalışma ortamı bulacaktır. Yine Orman Genel Müdürlüğü kontrolünde gerçekleştirilen bu faaliyette, ürünlerimizin ve sunulan hizmetin kalitesi de artacaktır” ifadelerini kullandı.
Bu işbirliği ile hem iş sağlığı ve güvenliği kapsamında nitelikli istihdamının sürdürülebilir hale getirilmesini, hem de mesleki yeterlilik belgesi olmayan kişilerin çalıştırılmasından dolayı Orman İşletme Müdürleri ile İşletme Şeflerinin karşı karşıya kalacağı mağduriyeti ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.
Öztürk konuşmasının sonunda eğitimlerin hem orman teşkilatına hem de ormancılık sektörüne hayırlı olmasını dileyerek; iş güvenliği ve verimi artırmaya yönelik gösterdikleri hassasiyet için Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'a, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Sayın Adem Ceylan'a, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu'na ve ekibine, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey'e teşekkür etti.
Ceylan: Mesleki Eğitim Süreçleri, Nitelikli İşgücü Oluşmasına İmkân Sağlayacaktır
Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan da konuşmasında; Mesleki Yeterlilik Kurumunun görevleri, misyonu ve vizyonuna değinerek Kurum tarafından özellikle son yıllarda gerçekleştirmiş faaliyetler, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu, Mesleki Yeterlilik Belgesine ilişkin teşvikler ile kısa ve orta vadedeki kurumsal hedefler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Özellikle üretimde, istihdamda nitelikli eleman yetiştirmeye yönelik ulusal meslek standartlarını belirlediklerini anlatan Ceylan, “Meslek standartları ve yeterliliklerle uyumlu ve çalışma hayatı ile işbirliği içerisinde yürütülecek mesleki eğitim süreçleri, çalışma hayatının beklentilerini karşılayacak nitelikli işgücü oluşmasına imkân sağlayacaktır” dedi.
Ülkemizde mesleki yeterliliğe ihtiyaç duyulan her alanda MYK Belgesinin iş dünyasının muhakkak ilk olarak talep ettiği, mesleklerin bir nevi ehliyeti olan bir belgeye dönüştüğünü belirten Ceylan, ilgili bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarının kendi mevzuatlarında da mesleki yeterlilik belgesini zorunlu hale getirerek uygulama alanlarında mesleki yeterliliği haiz kişilerin görev almasına öncülük ettiğini ifade etti. Ceylan konuşmasını şöyle sürdürdü: “MYK olarak kalite güvencesi sağlanmış uluslararası akreditasyona sahip bir sistem eşliğinde ülkemizin nitelikli ve belgeli işgücünün tesis edilmesi ve ülkemizin küresel ekonomide rekabet edilebilirliğinin yükseltilmesi çerçevesinde sınav ve belgelendirme faaliyetlerine devam edilmektedir.”
Özgür: Memur-Sen’i, Toç Bir-Sen’i ve Bayındır Memur-Sen’i Tebrik Ediyoruz
Açılış programında Orman Genel Müdür Yardımcısı Hayati Özgür de konuklara seslendi.
Özgür konuşmasında Genel Müdürlük olarak mesleki yeterlilik belgesini ve verilen eğitimleri çok önemsediklerini vurguladı.
Özgür şunları kaydetti: “Orman Genel Müdürlüğümüz Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 30’unda çalışma yapmaktadır. Bu yaklaşık şuan itibariyle 22.6 milyon hektardır. 2023 yılında inşallah bu 23 milyon hektara çıkacaktır. Tabii orman alanlarımızı açık alan. Bu alanlarda hem ormanların bakımı hem de sektörün ihtiyacını karşılamak üzere üretim yapıyoruz. 2019 yılı itibariyle otuzbir milyon metre küp üretim yapmayı hedefliyoruz. Bu 2020 yılında 35 milyon, 2023 yılında ise 40 milyona doğru artarak devam edecektir. Üretimi biz yaptırıyoruz ama bir de üretimi yapanlar var. Bunlarda üretim işçiliği yapan orman köylüleri. Ormancılık işleri çok tehlikeli işler sınıfında. Dolayısıyla mutlaka profesyonel olmak mecburiyetindeler. Bu nedenle Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun getirmiş olduğu yeterlilik belgesini ve bu eğitimleri önemsiyoruz. Genel Müdürlük olarak bu kapsamda çalışan tüm kurumları özellikle Memur-Sen’i, Toç Bir-Sen’i ve Bayındır Memur-Sen’i tebrik ediyoruz.