Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmetleri Hizmet Kolunda Genel Yetkili Sendika Bayındır Memur-Sen ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında sürdürülen ve 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı.
6. Dönem Toplu Sözleşme mutabakat metni, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin arasında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda düzenlenen törenle imzalandı. İmza törenine Bayındır Memur-Sen Genel Başkan Vekili Ayhan Aldagül, Bayındır Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Gökhan Şimşek, Ömer Türk ve Levent Tosun da katıldı.
Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı Soner Can Tufanoğlu, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada, Toplu Sözleşme görüşmeleri sonucunda hizmet kolu çalışanlarına önemli kazanımların elde edildiği bir sözleşme imzaladıklarını belirterek, 2022-2023 yıllarına ait Toplu Sözleşmenin Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmetleri Hizmet Koluna hayırlı olmasını diledi.
Bayındırlık, İnşaat ve Köy Hizmetleri Hizmet Kolu
6. Dönem Toplu Sözleşme Kazanımları
25 Ağustos 2021 Çarşamba, 31579 sayılı Resmi Gazete yayınlanan karara göre;
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından:
KAMU GÖREVLİLERİNİN GENELİNE VE HİZMET KOLLARINA YÖNELİK MALİ VE SOSYAL HAKLARA İLİŞKİN 2022 VE 2023 YILLARINI KAPSAYAN 6. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME
Tapu ve Kadastro Tazminatı
MADDE 1- (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kadrolarında ve sözleşmeli personel pozisyonlarında bulunanlardan Tapu ve kadastro hizmetlerinde görevlendirilen ve arazide fiilen çalışanlara, döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere, fiilen çalıştıkları her gün için 200 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda tapu ve kadastro tazminatı ödenir.
Fazla Çalışma Ücreti
MADDE 2- (1) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca kurulmuş olan geçici barınma merkezleri ile Başkanlığın afet ve acil durum hallerinde fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç duyulan birimlerinde; normal çalışma saatleri dışında görev yapan memurlar ve sözleşmeli personele, ayda toplam 50 saate kadar yapılan fiili fazla çalışmalar karşılığında yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin dört katı tutarında fazla çalışma ücreti ödenir.
Karayolları Genel Müdürlüğünde Araç Kullananlara İlave Ücret
MADDE 3- (1) Karayolları Genel Müdürlüğünde bakım ve trafik teknik görevlileri ile trafik teknik görevlilerinden bakım ve trafik emniyeti hizmetlerini aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getiren kamu görevlilerine ilave 125 TL ücret ödenir.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında Araç Kullananlara İlave Ücret
MADDE 4- (1) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı taşra teşkilatında çalışan arama kurtarma teknisyenleri, sağlık memurları ve teknisyen yardımcılarından arama ve kurtarma hizmetlerini aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getiren kamu görevlilerine aylık ilave 125 TL ücret ödenir.
Tapu Müdürlükleri Personeli İçin Fazla Çalışma Ücreti
MADDE 5- (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün tapu müdürlüklerinde görev yapan memurlar ile sözleşmeli personelden normal çalışma saatleri dışında fiilen çalışanlara her bir personel için ayda 50 ve yılda 400 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin dört katını aşmamak kaydıyla döner sermaye bütçesinden fazla çalışma ücreti ödenir.
Koruyucu Giyim Malzemesi
MADDE 6- (1) Bu hizmet kolu kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların şantiye, atölye, laboratuvar, yer altı ve açık arazi şartlarında görev yapan personeline, hizmetin gereği olarak görev esnasında giyilmesi gereken koruyucu giyim malzemesi ayni olarak verilir. Giyim malzemelerinin standartları ile hangi personele ne kadar süreyle verileceği ve nasıl muhafaza edileceği hususları ile bu malzemelerin kullanımına ilişkin usul ve esaslar kurum ve kuruluşlar ile hizmet kolunda yetkili sendika tarafından birlikte belirlenir.
Seyyar Görev Tazminatı
MADDE 7- (1) Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde Bakım ve İşletme Şefliklerinde gişe sistemleri izleme memuru ve tünel İzleme memuru olarak çalışanlardan asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi içinde fiilen gezici olarak görev yapanlara seyyar görev tazminatı ödenmesi uygulamasına ilgili mevzuatı çerçevesinde devam edilir.
Karayolları Genel Müdürlüğünde Fazla Çalışma Ücreti
MADDE 8- (1) Karayolları Genel Müdürlüğü şube ve bakım işletme şefliklerinde çalışan memurlar ve sözleşmeli personelden, normal çalışma saatleri dışında fiilen görev yapanlara, her bir personel için ayda 50 ve yılda 300 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin dört katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenir.
Arama Kurtarma Teknisyenlerinin İş Riski Zammı
MADDE 9- (1) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı taşra teşkilatı arama kurtarma teknisyeni kadrolarında bulunanlara, 17/4/2006 tarihli ve 2006/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Devlet Memurlarına Ödenecek Zam ve Tazminatlara İlişkin Karara göre 900 puan üzerinden iş riski zammı ödenir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Fazla Çalışma Ücreti
MADDE 10- (1) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kadrolarında görev yapan memur ve sözleşmeli personelden “Alo 181” çağrı merkezine gelen veya il müdürlüğüne iletilen şikayet ve ihbarları zaruret arz eden hallerle sınırlı olmak üzere mesai saatleri dışında fiilen yerinde inceleyenlere; büyükşehirlerde yılda toplam 300 saati, diğer yerlerde yılda toplam 200 saati geçmemek üzere yılı merkezî yönetim bütçe kanununda belirlenen fazla çalışma saat ücretinin dört katını aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti ödenir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Araç Kullananlara İlave Ücret
MADDE 11- (1) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında görev yapan memur ve sözleşmeli personelden denetim, tespit ve kontollük hizmetlerini aynı zamanda araç kullanarak fiilen yerine getiren kamu görevlilerine aylık ilave 125 TL ödenir.
Tapu Müdürlüklerinde Çalışan Personele Yeni Unvan Verilmesi
MADDE 12- (1) Tapu Müdürlüklerinde Tapu Sicili Tüzüğünün 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında görev yapan personelin unvan farklılıklarının giderilmesi yönünde çalışma yapılacaktır.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personel İhtiyacı
MADDE 13- (1) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün personel ihtiyacının döner sermaye bütçesinden karşılanmasına yönelik çalışma yapılacaktır.
Şube Şefliği Görevi Yapanlara İlave Ödeme
MADDE 14- (1) Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bakım ve işletme şeflikleri ile şube şefliklerinde şube şefi olarak fiilen görev yapanlara aylık ilave 125 TL tutarında ilave ücret ödenir.
Karla Mücadele Tazminatı
MADDE 15- (1) Karayolları Genel Müdürlüğüne bağlı bakım şube şeflikleri ile otoyol bakım işletme şefliklerinde istihdam edilen memur ve sözleşmeli personelden, karla mücadele faaliyetlerinin yerine getirilmesi amacıyla fiilen görev yapanlara döner sermaye bütçesinden karşılanmak üzere, her gün için (300) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda tazminat ödenir. Bu kapsamda yapılacak ödeme tutarı her bir personel için yılda (5400) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemez.
Toplu Taşıma
MADDE 16- (1) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı taşra teşkilatında istihdam edilen arama kurtarma personeli resmi üniformalı bulundukları sürece, belediyeler tarafından işletilen toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanırlar.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeline Ek Ödeme
MADDE 17- (1) 6083 sayılı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Personeline Ek Ödeme Yapılması Hakkında Kanunun 8 inci maddesinin dördüncü fıkrası ‘’Döner sermaye geliri elde edilmesine ilişkin hizmetler Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün taşra personeline yaptırdığı takdirde, döner sermaye gelirlerinden ödenmek üzere, kendilerine 1000 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutardan yaptıkları hizmetin özelliğine ve güçlüğüne göre Genel Müdürün onayı ile belirlenecek miktarda aylık görev ücreti verilebilir.’’ şeklinde uygulanır.
AFAD Personeline İlave Ödeme
MADDE 18 - (1) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığında arama ve kurtarma teknisyeni kadro veya pozisyonlarında bulunanlar ile sahada bunlarla birlikte afet ve acil durumlara müdahale hizmetleri yürütmekle görevli diğer personele, sahada fiilen görev yapmaları nedeniyle Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliğinden yararlanamadıkları günler için, aylık 2100 gösterge rakamını geçmemek üzere, günlük 100 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılır.