Memur-Sen tarafından her ay düzenli olarak yapılan “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 999,82 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 625,91 TL olarak belirlendi.
Memur-Sen Konfederasyonu tarafından her ay düzenli olarak yapılan açlık-yoksulluk araştırmasına göre Ağustos ayında Türkiye’deki 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 999,82 TL, yoksulluk sınırı ise 5 bin 625,91 TLolarak tespit edildi. Yapılan araştırmaya göre Ağustos ayında Temmuz ayına göre gıda madde fiyatlarında ortalama yüzde 0,79’luk bir artış yaşandı. Ağustos ayında göze çarpan en büyük artışlar yüzde 25,56 artışla salça, yüzde 22,09 artışla kiraz, yüzde 21,44 artışla yumurta, yüzde 20,74 artışla karpuz; en çok göze çarpan düşüşler ise yüzde 30,57 azalışla kuru soğan, yüzde 19,93 azalışla havuç, yüzde 18,77 azalışla domates, yüzde 16,16 azalışla patates madde fiyatlarında yaşandı.
Aydınlanma madde fiyatında ise Ağustos ayında Temmuz ayına göre değişim yüzde 8,99’luk bir artış olarak gözlemlendi.
EĞİTİM VE ULAŞIM MADDE FİYATLARINDA ARTIŞ YAŞANDI
Eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 2,61’lik bir artış oldu. Eğitim-kültür madde fiyatlarında Temmuz ayına göre değişimin yüzde 12,14 artışla bilgisayar, yüzde 8,83 artışla okul kitapları madde fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte eğitim-kültür madde fiyatlarında yüzde 1,68 azalışla fotoğraf makinesi fiyatlarında düşüş olduğu tespit edildi.
Ulaşım madde fiyatlarında yüzde 2,29’luk bir artış olduğu belirlendi. Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 9,76 artışla araba kiralama ücreti, yüzde 9,5 artışla uçak bileti ücreti fiyatlarında olduğu gözlendi. Bununla birlikte ulaşım madde fiyatlarında herhangi bir düşüş gözlemlenmedi.
Ağustos ayında Temmuz ayına göre sağlık madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 1,51’lik bir artış olarak gözlenirken, en göze çarpan değişimlerin yüzde 3,57 artışla derece madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında yüzde 2,33’lük bir artış gözlendi. Kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimin yüzde 6,76 artışla traş malzemeleri madde fiyatlarında olduğu tespit edildi. Bununla birlikte kişisel temizlik ve bakım madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 4,2 azalışla makyaj malzemeleri madde fiyatında düşüş gözlemlendi.
HABERLEŞME VE GİYİM FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANDI
Ağustos ayında Temmuz ayına göre giyim fiyatlarında ise ortalama yüzde 0,23’lük bir düşüş gözlendi. Giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpandeğişim yüzde 9,06 artışla örgü yünü, yüzde 5,06 artışla karışım kumaşlar madde fiyatlarında oldu. Bununla birlikte giyim madde fiyatlarında Temmuz ayına göre yüzde 5,59 azalışla erkek tişörtü, yüzde 4,31 azalışla kadın ceketi fiyatlarında düşüş gözlemlenmedi.
Ağustos ayında Temmuz ayına göre haberleşme madde fiyatlarında ortalama değişim yüzde 2,31’lik bir düşüş olarak yansıdı. Haberleşme madde fiyatlarında Temmuzayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 4,37 artışla telefon ekipmanlarında; yüzde 25 azalışla PTT koli gönderme ücreti madde fiyatlarında olduğu gözlendi.
Ağustos ayında Temmuz ayına göre ısınma madde fiyatlarında ortalama yüzde 4,88’lik bir artış gözlenirken; Ağustos ayında Temmuz ayına göre barınma madde fiyatlarında yüzde 1,04’lük bir artış oldu.
Çevre ve su madde fiyatlarında yüzde 3,03’lük bir artış yaşandı. Çevre ve su madde fiyatlarında Temmuz ayına göre en göze çarpan değişimlerin yüzde 5,6 artışla pencere(pvc); yüzde 0,41 azalışla yangın, hırsızlık ve diğer afetler için sigorta madde fiyatlarında olduğu gözlendi.