Memur-Sen ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) arasında “2021 Türkiye Afet Eğitim Yılı” kapsamında yürütülecek afet farkındalık faaliyetleri, afet ve acil durum ile sivil savunma çalışmalarına ilişkin iş birliği protokolü imzalanmıştı. Bu kapsamda Memur-Sen personeline yönelik Afet Farkındalık Eğitimi gerçekleştirildi.
Memur-Sen Genel Merkez Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Afet Farkındalık Eğitimlerine, AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, Bayındır Memur-Sen Genel Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Soner Can Tufanoğlu, Memur-Sen Genel Sekreteri Semih Durmuş, Bayındır Memur-Sen Genel Başkan Vekili Ayhan Aldagül, Bayındır Memur-Sen Genel Başkan Yardımcıları Ömer Türk ve Levent Tosun ile Memur-Sen personeli katıldı.
Eğitimden önce protokol konuşmaları gerçekleştirildi.
Burada bir konuşma gerçekleştiren Memur-Sen Genel Sekreteri Semih Durmuş, gerçekleştirilen eğitimin, hayatımızın en kritik anlarına büyük katkılar verebileceğini belirtti.
Durmuş, “Burada görülen eğitim oldukça önemli. Yakın gelecekte yaşanabilecek her türlü afete karşı, ne yapmanız gerektiğine dair bilgi sahibi olabilecek, hem kendi hayatınızı hem de ailenizin hayatını daha bilinçli bir şekilde koruyabileceksiniz. Bu oldukça önemli” ifadelerini kullandı.
Gerçekleştirilecek bu eğitimin toplumun her kesimine ulaşması gerektiğinin altını çizen Durmuş, eğitimi gerçekleştiren AFAD’a teşekkürlerini iletti.
Bozkurt’tan Farkındalık Vurgusu
AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt ise yaptığı konuşmada farkındalık vurgusu yaptı.
AFAD olarak imzalanan protokollerle eğitim amacıyla 4 milyon 800 bin kişiye ulaştıklarını hatırlatan Bozkurt, gerek işyerlerinde gerekse vatandaşa eğitimleriyle ulaştıklarının altını çizdi. Bozkurt hedeflerinin 51 milyon olduğunu ifade ederek, “Bu eğitimlerimizin yanı sıra eğitici eğitimleri de vereceğiz. Sizlerin de gayreti ve farkındalığıyla bu hedeflerimize ulaşacağız” diye konuştu.
Katılımcılara “Depremin İlk 6 saati Bir Hayat Meselesi” adlı video izletildi. Video gösteriminin ardından “Afet Farkındalık Eğitimi” sunumu yapıldı.
Ani bir afet durumunda ne yapmaları gerektiğini öğrendiler
AFAD eğitimcileri tarafından gerçekleşen eğitimde ani bir deprem veya afet durumunda ve enkaz altındayken yapılması gerekenler hakkında çeşitli görseller gösterildi. Ayrıca ‘‘Deprem Anında Unutulmaması Gerekenler’’, ‘’Afet ve Acil Durum Çantası’’ ve “Deprem Sonrası İlk 6 Saatte Yapılacaklar” hakkında bilgiler aktarıldı.
İçişleri Bakanlığı tarafından, afetlere hazırlıklı bir Türkiye için toplumda önlem alma kültürü oluşturmayı hedefleyen, bu dönüşümü gerçekleştirmek ve vatandaşların afetlerde güvende kalabilmeleri için 2021 yılı “Afet Eğitim Yılı” olarak ilan edildi.
53 milyon vatandaşa ulaşılması hedefleniyor
“Türkiye Afet Eğitim Yılı” kapsamında afete hazırlığın önemi, yaşam çevresindeki riskler, afet ve acil durum planı, afet ve acil durum çantası, afet sırasında doğru davranış şekilleri, afet ve acil durum anında ilk 6 saatin önemi, afet sigortası, bina güvenliği, tahliye ve toplanma alanları gibi konuları içeren afet bilinci, arama ve kurtarma, yangın, ilk yardım, gönüllülük, kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) tehdit ve tehlikeler, sivil savunma gibi başlıklarda eğitimlerin yürütülerek 53 milyon vatandaşa ulaşılması hedefleniyor.