Memur-Sen Genel Başkanı Yalçın, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 6. Olağan Genel Kurulu’nda kamu görevlilerinin ek zam beklentisini yineledi. Vergi muafiyeti ile memurlara gereken iyileştirmenin yapıldığı açıklamalarına tepki gösteren Yalçın, alım gücünün vergi muafiyeti ile onarılamayacağını söyledi.
Sosyal Güvenlik Kurumu 6. Olağan Genel Kurulu, SGK Konferans Salonunda gerçekleştirildi. İşçi, işveren, memur konfederasyonları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı genel kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Dr. Adnan Ertem, Memur-Sen Genel Sekreteri Semih Durmuş, Genel Başkan Yardımcıları Levent Uslu, Hüseyin Öztürk, Mehmet Bayraktutar ve Hacı Bayram Tonbul katıldı.
Genel Kurul’da bir konuşma gerçekleştiren Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Kamu görevlilerinin temel beklentilerinden biri olan ve çalışma düzeninde adaletin sağlanması için 3600 ek gösterge konusunda yapılan çalışmalara Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yapacağı katkıyı önemsediklerini ifade ederek 3600 ek gösterge başta olmak üzere göstergelerin yeniden düzenlenmesi, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konularına ilişkin imza altına alınan toplu sözleşme hükümlerinin gereği olarak çalışma komisyonlarının biran önce toplanması gerektiği çağrısında bulundu.
Konuşmasında sosyal güvenlik sisteminin Türkiye'nin geleceği için önemli olduğuna ve bu konuda paydaşların ortak çalışmalarının gerekliliğine değinen Yalçın, kamu görevlilerinin ek zam beklentisini de yineledi. Kamu görevlilerinin alım gücü düşüklüğünü telafi etmeye yönelik adımların vergi muafiyeti ile sınırlı olmaması gerektiğinin altını çizen Yalçın, memurlara gereken iyileştirmelerin vergi muafiyeti ile yapıldığı açıklamalarını da eleştirdi. “Memurlarımıza gerekli fiyat artışı yapıldı açıklamasını anlayamıyoruz” diyen Yalçın, Memur-Sen’in ortaya koyduğu ve kamuoyu ile paylaştığı rakamları hatırlatarak “Kaç gündür hesap kitap yapıyoruz. Ulaştığımız sonuç evli iki çocuklu memura 38 lira vergi muafiyeti var. Evli iki çocuklu memura şu ortamda “38 TL ile yetinin” denme ihtimalini düşünmek istemiyoruz Asgari ücret tutarı kadar memura vergi muafiyeti getirilmiş olması önemlidir ama bu adımı yeterli görmek doğru değil. Bu konuda doğru bilgiler dolaşmıyor. Bürokratların doğru bilgiler vermek, siyasetin doğru bilgiye sahip olmak, sendikaların da doğruyu söylemek gibi bir sorumluluğu var. Evli iki çocuklu memura 38 lira gibi bir rakam yansıyor. Bunu memura bir sosyal refah düzenlemesi olarak sunmak, memura ek zam olarak göstermek doğru bir yaklaşım olmaz” şeklinde konuştu.
“Maaş ve ücretlere cüzi miktarda ve farklı oranlarda artışlar getiren ‘Vergi Muafiyeti düzenlemesi’ ilave zam olarak görülmemelidir” diyen Yalçın, “Kamu görevlilerinin alım gücünü artıracak, adil gelir dağılımını sağlayacak ‘Ek zam/ilave ödemenin’ en kısa zamanda tüm kamu görevlilerini ve emeklilerini kapsayacak şekilde hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu çerçevede, zaman kaybedilmeden yetkili konfederasyon Memur-Sen ile bir araya gelinmeli, müzakerelere başlanılmalı ve kamuoyuna deklare edildiği üzere ek zammın 15 Ocak’ta maaşlara yansıması için çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sözleşmeli personeller ile ilgili de konuşan Yalçın, sosyal medya hesabından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik çağrılarını hatırlatarak belediyelerde işten çıkarılan memurlar ile ilgili çağrısını yineledi. “İş güvencesi konusunda sözleşmeliler boyutuyla ciddi sıkıntılar yaşıyor” diyen Yalçın, “Şu an 5393’lü belediyelerde çalışan sözleşmeli arkadaşlarımız 31 Aralık itibariyle işlerine son verilmek üzere tebligatları verilmiş durumda. Yargı kararıyla geri döndürdüğümüz arkadaşlarımız 2. 3. Kez aynı sorunla karşılaşıyor. Kaç gündür Sayın Kılıçdaroğlu’na ihbarımdır diye çağrıda bulunuyorum. Kırşehir belediyesinde 13 kişiydi, 25’i geçmiş durumda 2 haftada işten çıkarılan kişi sayısı. Bu arkadaşlar memur. Sözleşmeliler konusunda da komisyonun bir an önce çalışmaya başlamalı. Bu kara soruna çözüm bulunması son derece kıymetli” diye konuştu.