Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Bilal Şentürk’ü ziyaret etti. Ziyarette, 4/C’den 4/B’ye geçen personelin eğitim ve meslek durumuna uygun kadrolara geçirilmesi, ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrası Elazığ-Malatya depreminde olduğu gibi onarıcı nitelikteki ödemelerin afet bölgelerinde çalışan kamu görevlilerine yönelik de hayata geçirilmesi, fazla çalışma ücreti ve tazminatların ödenmesi, deprem sonrası bölge dışı tayin isteyen kamu görevlilerine kolaylık gösterilmesi konuları görüşüldü.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirilen görüşmede yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede çalışan kamu görevlilerine yönelik atılması gereken adımlar ele alınırken, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesine yönelik süreç de masaya yatırıldı.
Memur-Sen heyeti, 6. Dönem Toplu Sözleşme kazanımlarından olan sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konusunda sözleşmeli personelin atanacakları memur kadrolarının eğitim ve mesleğe uygun olarak yeniden belirlenmesini talep etti.
Sözleşmeli personelin atanacağı memur kadroları belirlenmelidir
Geçici personel statüsüne atanmadan önceki kurumlarında tekniker, teknisyen, mühendis, avukat, fizikçi, vb. unvanlarda çalışanların sözleşmeli personel pozisyonlarına geçişte yaşamış oldukları mağduriyetlerin 4/a kadrolarına geçirilirken giderilmesi ve unvanlarına uygun kadrolara geçirilmeleri gerektiği ifade edilen görüşmede sözleşmeli aşçı yardımcıları için “hizmetli” kadrosu yerine “aşçı yardımcısı” kadrosu ihdas edilerek bu kadrolara atanmasının sağlanması; sözleşmeli yer altı ve yer üstü maden uzmanlarının “mühendis” kadrosu yerine yeni kadro ihdası sağlanarak mali kayıpları giderecek şekilde uygun kadrolara alınması gerektiği aktarıldı.
Afet bölgesindeki kamu görevlilerine fazla çalışma ücreti ve tazminat talebi
Görüşmede Kahramanmaraş’ta yaşanan asrın en büyük deprem felaketinde bölgede zorlu koşullar ve imkansızlıklar dahilinde kamu hizmetini eksiksiz yerine getiren kamu görevlileri olduğunu hatırlatan Yalçın, burada görev yapan kamu çalışanlarının da unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Bu çerçevede görüşmede; deprem bölgesinde var gücüyle çalışan tüm kamu görevlilerine Malatya ve Elazığ depreminde olduğu gibi onarıcı nitelikte, 4123 sayılı Kanun’un ek 4 üncü maddesi kapsamındaki fazla çalışma ücretinin ve tazminatın süre sınırı uygulanmaksızın tavan miktardan ödenmesini ve 375 sayılı KHK’nın 28 inci maddesinin (B) fıkrası uyarınca ödenebilecek ek tazminatın tavan miktardan ödenmesi talebi iletildi.
“Deprem bölgeleri dışında tayin isteyen kamu görevlilerine kolaylık sağlanmalıdır”
Depremden etkilenen 11 ilde görev yapan kamu görevlileri arasında, felakette hayatlarını kaybeden, halen daha enkaz altında olan, depremde yaralanan ve psikolojik travmalardan doğan hastalıklar sebebiyle çalışamayacak durumda olan kamu görevlilerinin bulunduğunu belirten Memur-Sen heyeti, bu kapsamda depremden etkilenen 11 ilde salgın hastalık, can güvenliği, konut sorunu gibi problemler yaşandığı; kamu kurum ve kuruluşlarına ait birçok binanın zarar gördüğü dikkate alınarak kamu görevlilerinden bölge dışına tayin isteyenlere kolaylık sağlanması ve boşalan kadrolara yeni istihdam sağlanmasını talep etti.
Görüşmede; yaraların birlikte sarılması ve depremin yaşandığı illerde kamu hizmetinin tam kapasiteyle devam ettirilmesi için deprem felaketinden etkilenen kamu görevlilerinden bölge dışı tayin isteyenlere gereken kolaylığın tanınması ve deprem felaketi sonrası görevlendirmelere bağlı olarak ortaya çıkacak kadro boşluklarının doldurulması amacıyla yeni memur alımı yapılması gerektiğini ifade edildi.